KunstmomentKunstmoment 2006

In het weekend van 8 en 9 april 2006 vond voor de 10e keer de jaarlijkse atelierroute Kunstmoment plaats met ruim 80 kunstenaars en gastexposanten verspreid over 37 locaties in het historische centrum van Gouda. Kees toonde tijdens het Kunstmoment 2006 een aantal van zijn sieraden in de voormalige Beschuitbakkerij in de Peperstraat

Kees met mantelTijdens dit Kunstmoment vielen van Kees twee kledingstukken met insectenzwermen op. Het idee hiervoor en de uitvoering hiervan kwamen tot stand in samenwerking met Josťphine van Aerssen die in de Beschuitbakkerij woont.

De 200 metalen insecten verwezen naar de globalisering, waarin alles zichzelf eindeloos lijkt te kopiŽren en verspreiden; of het nu om informatie op internet gaat of om biologische plagen zoals de vogelgriep. Tevens is er een link met de 200 gouden bijen uit de legendarische Schat van Doornik.

Schat van Doornik

Toen eeuwen geleden de Romeinse tijd op zijn einde liep werden de Frankische Koningen (zie ook de Da Vinci code) steeds machtiger. De Germaanse Franken kwamen van het tegenwoordige Duitsland en de kern van hun gebied werd Zuid Nederland/Vlaanderen, toen nog Noord GalliŽ. Dit bleek later van invloed op het ontstaan van Nederland. Door vervolgens de rest van GalliŽ te veroveren werd ook de kiem gelegd voor het latere Frankrijk. Een van de eerste heersers was koning Childeric.

BijenzwermEven na de middeleeuwen werd in het Vlaamse Doornik het graf van Childeric ontdekt. Onder de sieraden in het graf bevonden zich 200 gouden bijen. Toen veel later Napoleon de heerser van Frankrijk werd, liet hij als "erfgenaam van de Frankische koningen" de gouden bijen op zijn mantel spelden. Even na de dood van Napoleon werden de bijen gestolen en vermoedelijk bijna allemaal omgesmolten. De politie heeft na een aanwijzing slechts 2 ervan teruggevonden in de Seine.

Bloemencolliers

Het ene bloemencollier is ontleend aan de familie van compositae of te wel madeliefjes en margrieten. Deze bloemen symboliseren het stralende, de flowerpower, Maria (Magdalena) en benadrukken de boerse eenvoud van het jute schort.

Het andere collier is ontleend aan de gele lis, waaraan volgens velen de Lys d'Or (Franse Lelie) zou zijn ontleent. De bloem kwam in het Frankische rijk voor langs het riviertje de Lys of te wel de Leie en had toen al een symbolische waarde.

KeesMateriaal

De vliegen en de meeste bijen zijn vermenigvuldigd in messing.

Het leliecollier bestaat uit messing bloemen met kettingwerk. Het flowerpower collier heeft vergulde bloemharten.

Techniek

De originele ontwerpen heb ik met handgereedschap en soldeerbrander gemaakt. Later zijn deze nagegoten d.m.v. de verloren wasmethode en vervolgens door mij afgewerkt en aan elkaar gesoldeerd.