Metalen

De metalen die ik gebruik vertonen vaak duidelijk te onderscheiden kleuren en glans.

Aluminium

Op zich een bekend metaal in de vliegtuigbouw enzovoorts maar ook geschikt voor siervoorwerpen.
Dit lichte metaal leent zich erg goed voor hele grote sieraden. Het bijna even wit als zilver en omgeeft zich aan de lucht met een onzichtbare dunne oxidehuid. Vanwege deze laag is aluminium redelijk vochtbestendig. 

Door een speciaal proces (anodiseren) kan de oxidelaag worden verdikt en doordrenkt met pigment zodat er een hard en gekleurd oppervlak ontstaat.  Aluminium is niet bestand tegen bijtende stoffen en zeep. Aluminium smelt makkelijk en kan met speciale middelen worden gesoldeerd.

Titanium, titaan

Dit metaal wordt de laatste tijd meer in siervoorwerpen toegepast. Het is een vrij licht en heel sterk metaal en wordt veel in vliegtuigen gebruikt. Op zich is het een nogal grauw metaal dat zich aan de lucht omhult met een onzichtbare dunne oxidehuid. Deze kleurloze oxidelaag kan door bijvoorbeeld verhitting dikker gemaakt worden en dan gebeurt er iets vreemds, er ontstaat kleur, puur door lichtbreking, net zoals bij een pauwenveer of regenboog. Door de dikte van het oxide te variŽren zijn er allerlei kleuren mogelijk.

Titanium is met gewone middelen niet te solderen dus moeten onderdelen worden gemonteerd. Het materiaal is smeedbaar en het kan ook worden gevijld. Het titaniumpoeder dat vrijkomt is overigens erg brandbaar! Massief titanium brand niet echt maar kan door langdurige verhitting zo oxideren dat het bros wordt. Het smeltpunt ligt erg hoog.

Het metaal is goed bestand tegen vocht en zuur en krijgen mensen geen allergische reactie van titanium biouterieen. Het metaal is goed smeedbaar. Een ander metaal dat ik wel gebruik is zirkonium. Dit heeft overeenkomstige eigenschappen.

Tantalium, tantaal

Dit metaal lijkt wel wat op titanium maar is veel zwaarder. Het is een heel donkergrijs metaal en wordt in o.a. elektronica gebruikt.

Ook tantaal omhult zich aan de lucht met een onzichtbaar dunne oxidehuid en is dan heel goed bestand tegen vocht en zuur. Door verhitting wordt de oxidelaag snel dikker en matzwart en er kan al snel brosheid optreden. Dit materiaal is zeker niet te solderen, gesmolten soldeermetalen rollen er als druppels vanaf zodat ook bij dit materiaal een andere montagetechniek moet worden gebruikt.  Tantalium heeft een enorm hoog smeltpunt.

Vanwege de mooie donkere kleur geeft het metaal in combinatie met andere metalen prachtige contrasten.

Staal

Staal is een legering van ijzer met allerlei andere metalen en/of koolstof.  Vooral roestvrij staal is geschikt voor sieraden. Ook deze materialen vormen aan de lucht dunne oxidelagen die het metaal tegen vocht en zuren beschermen. Door verhitting ontstaan ook kleurige oxidelagen een beetje zoals op titaan.

Verschillende staalsoorten zijn min of meer te solderen. Roestvrij staal bevat vaak chroom en nikkel. Deze metalen kunnen kunnen allergie oproepen zodat bij mensen die er gevoelig voor zijn problemen kunnen ontstaan in contact met de huid. Voor sieraden als broches, dasspelden en andere sieraden die niet continu in aanraking komen met de huid geldt dit bezwaar niet. Ook zijn er staalsoorten ontwikkeld die niet erg snel allergieŽn oproepen. Deze worden in piercings gebruikt en worden aangeduid als chirurgisch staal.

 

Koperlegeringen, brons en messing

Het toepassen van koper en legeringen heeft zijn beperkingen waar het gaat om b.v. armbanden en ringen omdat in contact met de huid groene oxidevlekken kunnen ontstaan waarbij overigens zelden huidirritatie optreed. Door op de raakvlakken laagjes van andere metalen te gebruiken kan ik dit probleem omzijlen.

Legeringen van koper met tin en/of andere metalen worden brons genoemd en die met zink messing. De legeringen heel mooi van kleur, van koperroze tot goudgeel en bijna zilverwit. Er bestaan zelfs een paarse en blauwe bronssoorten.