Metalen

De metalen die ik gebruik vertonen vaak duidelijk te onderscheiden kleuren en glans.

Aluminium

Op zich een bekend metaal in de vliegtuigbouw enzovoorts maar ook geschikt voor siervoorwerpen.
Dit lichte metaal leent zich erg goed voor hele grote sieraden. Het bijna even wit als zilver en omgeeft zich aan de lucht met een onzichtbare dunne oxidehuid. Vanwege deze laag is aluminium redelijk vochtbestendig. 

Door een speciaal proces (anodiseren) kan de oxidelaag worden verdikt en doordrenkt met pigment zodat er een hard en gekleurd oppervlak ontstaat.  Aluminium is niet bestand tegen bijtende stoffen en zeep. Aluminium smelt makkelijk en kan met speciale middelen worden gesoldeerd.

Titanium, titaan

Dit metaal wordt de laatste tijd meer in siervoorwerpen toegepast. Het is een vrij licht en heel sterk metaal en wordt veel in vliegtuigen gebruikt. Op zich is het een nogal grauw metaal dat zich aan de lucht omhult met een onzichtbare dunne oxidehuid. Deze kleurloze oxidelaag kan door bijvoorbeeld verhitting dikker gemaakt worden en dan gebeurt er iets vreemds, er ontstaat kleur, puur door lichtbreking, net zoals bij een pauwenveer of regenboog. Door de dikte van het oxide te variëren zijn er allerlei kleuren mogelijk.

Titanium is met gewone middelen niet te solderen dus moeten onderdelen worden gemonteerd. Het materiaal is smeedbaar en het kan ook worden gevijld. Het titaniumpoeder dat vrijkomt is overigens erg brandbaar! Massief titanium brand niet echt maar kan door langdurige verhitting zo oxideren dat het bros wordt. Het smeltpunt ligt erg hoog.

Het metaal is goed bestand tegen vocht en zuur en krijgen mensen geen allergische reactie van titanium biouterieen. Het metaal is goed smeedbaar. Een ander metaal dat ik wel gebruik is zirkonium. Dit heeft overeenkomstige eigenschappen.

Tantalium, tantaal

Dit metaal lijkt wel wat op titanium maar is veel zwaarder. Het is een heel donkergrijs metaal en wordt in o.a. elektronica gebruikt.

Ook tantaal omhult zich aan de lucht met een onzichtbaar dunne oxidehuid en is dan heel goed bestand tegen vocht en zuur. Door verhitting wordt de oxidelaag snel dikker en matzwart en er kan al snel brosheid optreden. Dit materiaal is zeker niet te solderen, gesmolten soldeermetalen rollen er als druppels vanaf zodat ook bij dit materiaal een andere montagetechniek moet worden gebruikt.  Tantalium heeft een enorm hoog smeltpunt.

Winkelwagen